ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΣ

"Χριστός ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας

και τοις εν τοις μνήμασι ζωή χαρισάμενος¨

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010



Μια εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ φιλοτεχνημένη το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα αποτελεί το πολύτιμο στολίδι του ναού μας.
Η εικόνα έχει διαστάσεις 1,62μ.-ο,9ομ. ,είναι σπάνιο δείγμα κλασσικής παλαιολόγειας τεχνικής. Ο Αρχάγγελος παριστάνεται μετωπικά,φορά στρατιωτική στολή ,σαν αυτή που συνήθως φορούν οι Άγιοι στρατιωτικοί.Στο κεφάλι φέρει εξαγωνικό κράνος με κατεβασμένο γείσο .(Το κράνος συνήθως δηλώνει την ετοιμότητα του Αγίου που το φέρει).Το κράνος είναι στολισμένο με ένα κυκλικό μετάλλιο στην μπροστινή πλευρά,στο οποίο είναι ζωγραφισμένη μια προτομή.Ο Αρχάγγελος με απαράμιλλη κορμοστασιά σηκώνει το σπαθί με το δεξί χέρι κάθετα ,ενώ στο αριστερό κρατά ειλητό,το οποίο βέβαια σήμερα ,είναι κατεστραμμένο.Τα αυθεντικά χρώματα του φλεγόμενου σπαθιού έχουν αλλοιωθεί,ο συμβολισμός όμως είναι ξεκάθαρος και προσαρμοσμένος στην αποστολή και στην υπόσταση του Αρχαγγέλου.
Το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί σε συνδυασμό με ανοιχτούς τόνους μπλέ και πράσινου πάνω σε φόντο ώχρας και έτσι αποδίδεται με τρόπο καθαρό και ήρεμο η μορφή του Μιχαήλ και το δυναμικό και συγχρόνως πράο βλέμμα,που καθηλώνει όποιον τον ατενίζει.
Η εικόνα του Αρχαγγέλου ήταν παραγγελία του ιερέως Δήμου ,όπως αναφέρει η επιγραφή της.


Σύμφωνα με την πολύτιμη μαρτυρία της κ. Αγγελικής Βάρνη :
" Επί τουρκοκρατίας προσπάθησαν οι τούρκοι να κάψουν μετά την εκκλησία και την εικόνα του Αρχαγγέλου.( Η εικόνα φυλασσόταν στο παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ).Συνέβη όμως ένα επεισόδιο στην πλατεία του χωριού και οι τούρκοι έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει, αφήνοντας την εικόνα στις φλόγες.Τότε οι γέροντες του χωριού που παρακολουθούσαν έντρομοι, κλεισμένοι στα σπίτια τους την ιεροσυλία,έτρεξαν ,έσβησαν την εικόνα ,την τύλιξαν σε ένα πανί και την έθαψαν στο χώμα ,όπου και παρέμεινε μέχρις ότου οι εχθροί έφυγαν από το χωριό.Όταν πια η εικόνα δεν διέτρεχε κίνδυνο, ευλαβείς κάτοικοι την έβγαλαν από την κρυψώνα της και διαπίστωσαν έκπληκτοι ,ότι το πρόσωπο του Αρχαγγέλου δεν είχε υποστεί καμμία φθορά. "

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΛΟΙ ΕΥΛΑΒΕΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ ΤΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΑΥΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΡΧ.ΜΙΧΑΗΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.